Ιστορία της Βιβλιοθήκης

Ιδρύθηκε το 1946, σε χαλεπούς καιρούς, από τον Δήμαρχο Πάφου (1943-1953) Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Τιμής ένεκεν, το όνομα του ιδρυτή της δόθηκε στη Βιβλιοθήκη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου το 2002.

Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό ως δανειστική βιβλιοθήκη τον Μάιο του 1946. Φιλοξένησε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαίες τις Παλαμικές Γιορτές, τις μοναδικές που επραγματοποιούντο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο προς τιμήν του ποιητή Κωστή Παλαμά. Εμπνευστής τους ήταν ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, ο οποίος το 1949 φυλακίστηκε από τις βρετανικές αποικιοκρατικές Αρχές γι‹ αυτή την πρωτοβουλία του.

Στο διάστημα των σχεδόν 70 χρόνων λειτουργίας της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου εμπλουτίστηκε με αγορές αλλά και δωρεές βιβλίων από σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Άντης Περνάρης και άλλοι.

Συνέβαλε ουσιαστικά στην πολιτιστική και πνευματική ζύμωση στην Πάφο, ωστόσο σταδιακά περιέπεσε σε μαρασμό. Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 να προχωρήσει στην ανακαίνιση και την αναβάθμισή της. Με την ανάληψη από την πόλη της Πάφου του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, το έργο προσέλαβε ιδιαίτερη σημασία.

Τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε η υλοποίηση της συμφωνίας που ο Δήμος Πάφου συνήψε με την Κυπριακή  Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), με αντικείμενο την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία της.

Το έργο υποστήριξαν έμπρακτα με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους το Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος είναι η προβολή και η προσβασιμότητα των πλούσιων τεκμηρίων της.

Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για ερευνητές και μελετητές.

Με αυτό τον τρόπο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου

“Χριστόδουλος Γαλατόπουλος” μεταμορφώθηκε το 2015 σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη και φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία και τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στην πόλη και Επαρχία της Πάφου.

Newsletter Signup

* indicates required