Διεθνείς Σχέσεις

α) Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (Ε.Κ.Ε.Τ.Α)

Η εγκαθίδρυση του Ε.Κ.Ε.Τ.Α στην Πάφο συνιστά αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία στρατηγικής σημασίας, καθώς το Κέντρο αυτό θέτει την επαρχία στην τροχιά της διεθνούς επιστημονικής έρευνας και της σύγχρονης τεχνολογίας. Για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξή του συνέπραξαν το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κύπρου/Ινστιτούτο Κύπρου, ο Δήμος Πάφου και ο Δήμος Γεροσκήπου. Η συμφωνία εγκαθίδρυσης και το Μνημόνιο Συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών υπογράφτηκαν  στις 23 Ιουνίου 2007 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της «Οικίας Επάρχου».Η ίδρυση του Ε.Κ.Ε.Τ.Α εντάσσεται στο σχεδιασμό του Ινστιτούτου Κύπρου για τη δημιουργία επτά Ερευνητικών Κέντρων, τα οποία θα υπηρετούν το τρίπτυχο έρευνα-εκπαίδευση-οικονομία. Το Κέντρο θα προάγει την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της χρήσης σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών τεχνικών στον τομέα της Αρχαιολογίας, καθώς επίσης στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το Διοικητικό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Τ.Α θα στεγάζεται στο κτίριο της «Οικίας Επάρχου», το οποίο θα αποκατασταθεί-ανακαινιστεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά μέσω ειδικής μελέτης, ενώ τα εργαστήρια θα ανεγερθούν σε μεγάλο τεμάχιο γης του Δήμου Πάφου στην περιοχή του Αναβαργού.

Μικρή υποδομή θα δημιουργηθεί επίσης στο λιμανάκι της Πάφου για τη διαφύλαξη του εξοπλισμού των υποβρύχιων ερευνών, ενώ για τη λειτουργία των Θερινών Σχολείων θα αξιοποιηθεί το «Αγρόκτημα Γερμανίνας» στην περιοχή της Γεροσκήπου.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα χρηματοδοτήσουν την εκπόνηση μελέτης για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη βιωσιμότητα του έργου και τα απαραίτητα κονδύλια θα αναζητηθούν μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και χορηγιών από τον ιδιωτικό και κρατικό τομέα.

Η λειτουργία των Θερινών Σχολείων  άρχισε το καλοκαίρι του 2008 σε προσωρινούς χώρους εκπαίδευσης και διδασκαλίας, ενώ διαμονή των 40 πρώτων φοιτητών διευθετήθηκε σε τουριστικά καταλύματα.

β) Αδελφοποιημένες πόλεις- Διεθνή Δίκτυα 

Κατά το τρέχον έτος, ο Δήμος Πάφου προχώρησε στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων του με τις αδελφοποιημένες πόλεις και διεύρυνε τις συνεργασίες με Δήμους και Οργανισμούς του εξωτερικού.

Καινοτομία στον τομέα αυτό αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των δημοτών στις διεθνείς σχέσεις του Δήμου με ανταλλαγές οργανωμένων επισκέψεων στις αδελφοποιημένες πόλεις (επίσκεψη ομάδας ηλικιωμένων στο Αnzio  και αντίστοιχη φιλοξενία στην Πάφο) και τη διοργάνωση κοινών ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Συνοπτικά, οι κυριότερες δραστηριότητες στον τομέα αυτό έχουν ως εξής:

-Περαιτέρω σύσφιξη και αξιοποίηση των σχέσεων με τις πόλεις-μέλη του Δικτύου Πάφου-Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων, της διοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων, του θεσμού των παιδικών κατασκηνώσεων και της προώθησης αμφίδρομων συνεργασιών μεταξύ νεολαιίστικων οργανώσεων,  πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνικών σχημάτων.

-Διεύρυνση των δράσεων με τον αδελφοποιημένο Δήμο του Anzio Ιταλίας, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων δημοτών και αιρετών. Η μέχρι τώρα πορείας την αδελφοποίησης, που πραγματοποιήθηκε το 2004, κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής και ιδιαίτερα παραγωγική.

-Σύσφιγξη των σχέσεων με τον Δήμο του Sefton  Αγγλίας με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στον τομέα της Νεολαίας και του τουρισμού.

-Συμμετοχή στο Διεθνές θεματικό Δίκτυο «Αφροδίτη», που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Γεροσκήπου και προώθηση -στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου- της δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας (ντοκιμαντέρ) για την ιστορία, τις αρχαιότητες και το σύγχρονο πρόσωπο της Πάφου.

-Συμμετοχή του Δήμου στην ιδρυτική Συνέλευση του  Δικτύου «Οχυρωμένων Πόλεων της Μεσογείου», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κάλιαρι Ιταλίας.

-Ανάπτυξη στενής συνεργασίας και παροχή έμπρακτης βοήθειας ή διευκολύνσεων στις διεθνείς αρχαιολογικές αποστολές (Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, Πανεπιστημίου Κατάνιας και Πανεπιστημίου  Σίδνεϊ) που διενεργούν ανασκαφές στην Πάφο.

-Οργάνωση Ημερίδας για το Κυπριακό στην Πάφο, στο πλαίσιο του Δικτύου Πάφου-Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος, παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Κύπριου ομολόγου της κ. Μάρκου Κυπριανού.

-Ανταλλαγή επισκέψεων/φιλοξενίας ομάδας μαθητών της Πάφου και του Αnzio Ιταλίας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

-Ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Πάφου Sefton Αγγλίας και αντίστοιχη φιλοξενία μαθητών των Μουσικών Σχολών του Δήμου Sefton στην Πάφο, με διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων-συναυλιών στις δύο πόλεις.

-Φιλοξενία μαθητών και συνοδών από το Δήμο Καλαμαριάς στην Πάφο και αντίστοιχη φιλοξενία μαθητών της Πάφου στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του θεσμού των Θερινών Παιδικών Κατασκηνώσεων.

-Συνάντηση υπηρεσιακών Δήμου Πάφου-Δήμου Χανίων, στα Χανιά, για οργανωτική  προετοιμασία της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων και επίσημη επίσκεψη Δημάρχου στα Χανιά  την 1η Δεκεμβρίου για τις εκδηλώσεις της Ενωσης της Κρήτης με την  Ελλάδα.

-Επίσκεψη του Δημάρχου Τεγέας στην Πάφο για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ιστορικών πόλεων στις 28 Οκτωβρίου 2008 και αντίστοιχη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Πάφου στην Τεγέα.

-Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Πάφου στη Σόφια και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.

-Εκδήλωση στην Πάφο, στις 5 Δεκεμβρίου 2008, για το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφορειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Προγραμματίζεται, για τα Χριστούγεννα 2008, επίσκεψη και φιλοξενία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου στο Anzio της Ιταλίας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

-Διατήρηση και ανάπτυξη των δράσεων, στα πλαίσια των διεθνών Δικτύων και Οργανισμών που συμμετέχει ο Δήμος.