Έργα Υποδομής

Η Ανάπλαση του Παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου και της Πλατείας Κέννεντυ στην Πάφο, Τμήματα Α’, Β’, Γ’ και Δ’,  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατεδαφίσεις, χωματουργικά, υπηρεσίες για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως Τηλεπικοινωνιών, ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια, Αποχετευτικό, εργασίες τεχνικής φύσεως για όμβρια, φωτισμό, πλακοστρώσεις, τοπιοτέχνηση/φυτεύσεις, αρδεύσεις, Προσαρμογές υφιστάμενων κατασκευών και υπηρεσιών, ασφαλτοστρώσεις,  κλπ.

Το έργο βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης, όπου είναι σε πλήρη λειτουργία και έχει σχεδιαστεί σε Τμήματα (Α’, Β’, Γ’ και Δ’) για καλύτερο συντονισμό των εργασιών. Θα κατασκευάζονται παράλληλα, με τρόπο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή πρόσβαση οχημάτων, οχημάτων έκτακτης ανάγκης, τροφοδοσίας, πρόσβαση πεζών βάση του προτεινόμενου από το Μελετητή Σχεδίου, καθώς και της Αστυνομικού Τμήματος Τροχαίας Πάφου. 

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του έργου είναι η ενοποίηση, ανάδειξη και προβολή του δημόσιου αστικού χώρου γύρω από τον δημόσιο κήπο της Πάφου, κάτι που θα δώσει ώθηση στην αναβίωση και επαναδραστηριοποίηση του ιστορικού κέντρου, που σήμερα παρουσιάζεται υποβαθμισμένο.

Ο χώρος μεταξύ των πλατειών 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά αποδεσμεύεται πλήρως από το αυτοκίνητο και προσφέρεται για αποκλειστική χρήση από τον πεζό.

Οι πλατείες 28ης Οκτωβρίου και Κ. Παλαμά οργανώνονται με επίκεντρο τα δύο μνημεία που τις σηματοδοτούν, δημιουργώντας έναν ευρύτερο δημόσιο χώρο, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπαίθριες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της πόλης.

Η πλατεία Διονυσίου Σολωμού, οργανώνεται, η κίνηση του αυτοκινήτου περιορίζεται και καθορίζεται με σαφήνεια και ο χώρος αποκτά την απαραίτητη μικροκλίμακα μέσα από τις συγκεκριμένες χαράξεις και τη διείσδυση του πρασίνου μέσα στην πλατεία.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εστιάζει στην ανάπλαση και ανάδειξη χώρων στην συνοικία του Μουττάλου με χωρικούς μετασχηματισμούς (μορφικούς και λειτουργικούς), ώστε να ενταχθεί στον πολεοδομικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης.

Η μελέτη επεμβαίνει στη διαδρομή που ξεκινά από την οδό Φελλάχογλου και καταλήγει στις σπηλιές του γκρεμού και την πλατεία. Στη διαδρομή ανήκουν η οδός Φελλάχογλου,η οδός Ναμίλ Κεμάλ, η οδός Ισμέτ Ινονού δίπλα στην κεντρική πλατεία και οι οδοί Νέας Συνοικίας και Κιαζίμ Οσμάν, οι οποίες βρίσκονται εκατέρωθεν των σπηλιών και του χώρου πρασίνου. 

Ο γενικότερος σχεδιασμός περιλαμβάνει στοιχεία αστικού εξοπλισμού, πρασίνου και δεντροφύτευσης. Τα όρια της διαδρομής θεωρούνται τα εκατέρωθεν κτιριακά μέτωπα και οι τυχόν εσοχές και διαπλατύνσεις του συνεχούς συστήματος δόμησης. Τα κυρίως υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι, οπλισμένο σκυρόδεμα, οξειδωμένος χάλυβας, ξύλο και πατημένο χώμα.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στο χώρο όπου θα ζωντανεύουν οι μνήμες του παρελθόντος και θα επαναπροσδιορίζει τον χαρακτήρα του Χανιού και του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το χάνι του Ιμπραήμ ως ένας χώρος πολιτισμού  αποσκοπεί μέσω της λειτουργίας και της μορφής του να γίνει ένας χώρος έμβλημα, για την πόλη της Παφού. Μια Χ(ο)άνη εμπειριών του σύγχρονου πολιτισμού, της κουλτούρας και της τέχνης.

Πέραν της ανάκλησης της ιστορικής μνήμης του Χανιού σε κάθε επισκέπτη, η μελέτη αποσκοπεί στην επίτευξη της επιχειρηματικής και οικονομικής αειφορίας του τόπου, και γενικότερα στην βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών ενδυναμώνοντας έτσι και την πολιτιστική ταυτότητα της Πάφου.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο αφορά τις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του πρώην κινηματοθεάτρου "Αττικόν" που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πάφου και τη μετατροπή του σε χώρο για καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση υφιστάμενου κτίσματος, κατεδαφίσεις και προσθήκες νέων τμημάτων περιλαμβανομένου και υπόγειου χώρου και συμπεριλαμβανομένων όλων των νέων εγκαταστάσεων και εξωτερικών εργασιών καθώς και σύνδεση με το γειτνιάζοντα πολυχώρο πολιτισμού "Παλιά Ηλεκτρική" με μικρής κλίμακας τροποποιήσεις επί του τελευταίου

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της πρότασης είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκιδείου Θεάτρου και η δημιουργία ενός δημόσιου κτηρίου τοπόσημο για την πόλη και την αναβάθμιση της περιοχής.

Η επιτυχής ανάδειξη του Μαρκιδείου δίνει την δυνατότητα οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάτασης ολόκληρης της περιοχής, κυρίως με τον ορίζοντα του Πάφος 2017.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο έχει σκοπό να αναζωογονήσει την περιοχή, να την αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά, και να δημιουργήσει ένα πόλο έλξης, ένα προορισμό, για ντόπιους και ξένους.Οι προτάσεις αναβαθμίζουν τον δρόμο που περνά στα δυτικά της αγοράς, με νέα επιφάνεια δρόμου και καινούρια πεζοδρόμια. Δημιουργείται μια πορεία στο δυτικό "φρύδι" της τοπογραφίας, με πλατύ πεζόδρομο, παγκάκια, πλατφόρμα θέας και σημεία πρασίνου, τα οποία απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα.

Η σημερινή λαχαναγορά και οι τουαλέτες θα κατεδαφιστούν. Η νέα λαχαναγορά θα καλυφθεί με μοντέρνα μεταλλικά σκέπαστρα που θα σταματούν τον ήλιο και τη βροχή, και θα περιβληθεί από τη μεριά του δρόμου με κατασκευή με ξύλινα λούβρα. Θα προσφέρει νέους πάγκους για τους φθαρτέμπορους, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να δέχονται τς κάσιες με τα προϊόντα και να είναι εύκολοι στη χρήση και καθαριότητα.

Ο υπόλοιπος χώρος πλησίον του κτηρίου θα διαμορφωθεί ως πλατεία, και θα περιλαμβάνει παγκάκια, δεντροφύτευση και άλλο εξοπλισμό.Τα γραφεία του 1ου ορόφου θα μετατραπούν σε εστιατόριο, με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εστίασης που θα απολαμβάνουν τη θέα προς τη δύση, και θα είναι προσβάσιμο από την υφιστάμενη σκάλα, και επιπρόσθετη νέα σκάλα και ανελκυστήρα.Η μικρή πλατεία έξω από την καφετέρεια "Χόβολη" θα αναδιαμορφωθεί με πάτωμα που θα ταιριάζει με την νέα πλατεία της αγοράς, πράσινους "ζωντανούς" τοίχους, και νέο σκέπαστρο.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάπλαση της πλατείας μέσα από τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της με πλήρη ανασχεδιασμό/ανακατασκευή του μικρού κυλικείου, γραφείου ταξί και του ελεύθερου ανοικτού χώρου.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση βασίζεται σε ένα σύγχρονο λιτό λεξιλόγιο το οποίο προσδίδει στο χώρο την σημασία της ένταξης του έργου, ως τοπόσημο, στον ευρύτερο αστικό ιστό της πόλης. Επιπρόσθετα ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης της πλατείας για διοργάνωση μικρών πολιτιστικών εκδηλώσεων.