Αξιοθέατα

Εκκλησίες

Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας χτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης πρώιμης βυζαντινής βασιλικής του νησιού. Στον περίβολο μπορεί κανείς να δει τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό. Αρχικά η εκκλησία είχε επτά κλίτη, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε. Το δάπεδο της βασιλικής ήταν καλυμμένο με πολύχρωμα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται ακόμα.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα. Το μοναστήρι, του οποίου τα σημερινά κτήρια χρονολογούνται από το 1770, διαθέτει σημαντική συλλογή εικόνων και θησαυρών. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού. Οι νωπογραφίες που υπάρχουν πάνω από τις τρεις εισόδους της θα σας εντυπωσιάσουν. Η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι, θεωρείται επίσης ότι αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά, τον Ευαγγελιστή. Είναι επενδεδυμένη με χρυσό και ασήμι. Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού υπάρχει καφέ-εστιατόριο με μαγευτική πανοραμική θέα. Στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή καθώς και εορτασμοί. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά απότα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.

Μουσεία

Γρίβα Διγενή 43, Πάφος
Τηλ: +357 26 30 62 15

Ανοικτό όλο το χρόνο Τρίτη-Παρασκευή: 08:00-15:00 Σάββατο: 09:00-15:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστό Τιμή εισόδου: €1,71 (CY £1,00)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου στεγάζει μια εντυπωσιακή συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων από την περιοχή της Πάφου, που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή έως το 1700 μ.Χ. Τα εκθέματα, που προέρχονται κυρίως από την Παλαίπαφο (Κούκλια), τη Νέα Πάφο (τη σημερινή Πάφο) και το Μάριον-Αρσινόη (Πόλη Χρυσοχούς), συμπληρώνονται με ευρήματα από την Πέγεια, την Κισσόνεργα, τη Λέμπα, τις Πάνω Αρόδες, τη Σαλαμιού, την Ακουρδάλεια, τον Πωμό, το Κιδάσι, τη Γεροσκήπου κ.λπ. Πέντε αίθουσες προβάλλουν ενδιαφέροντα εκθέματα που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έως το μεσαίωνα. Στην πρώτη αίθουσα, ο επισκέπτης βλέπει εκθέματα από τη νεολιθική, τη χαλκολιθική και την εποχή του χαλκού καθώς και νομίσματα που εκδόθηκαν από το νομισματοκοπείο της Πάφου. Η δεύτερη αίθουσα στεγάζει εκθέματα από την εποχή του σιδήρου και την κλασσική περίοδο. Αξίζει επίσης να δει κανείς την επιτύμβια πλάκα κυπροσυλλαβικής γραφής από το Μάριον. Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης βλέπει εκθέματα από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί το μαρμάρινο άγαλμα του Ασκληπιού και μια μαρμάρινη προτομή της Αφροδίτης. Η τέταρτη αίθουσα φιλοξενεί εκθέματα από την ύστερη ρωμαϊκή και πρώιμη χριστιανική περίοδο, ενώ στην πέμπτη, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, υπάρχουν αντικείμενα από τη βυζαντινή περίοδο και τον μεσαίωνα γενικά.

Newsletter Signup

* indicates required